Tässä joku aika takaperin taas joku kysyi, että mihin nuo varsojen hinnat oikein perustuu. Monella tosi suvukkaalla ja jo emän aikaisempien varsojen perusteella pitkälti odotusarvoihin. Tavallisemman varsan hintahan pitäisi muodostua tamman ylläpitokuluista, varsan ylläpitokuluista myyntihetkeen, oriin maksuista ja monastihan sitä muuhun tuottteeseen ja palveluun laitetaan se voitto osuuskin, ehkä joskus hevoseenkin.

Ylläpitokulujen laskemisessa harvemmin on harrastelijalla mahdollisuus ottaa työnosuutta edes osittain huomioon.

Teoreettisesti laskien voisi ajatella seuraavaa laskuesimerkkiä varsanhinnasta, jossa edellinen varsa vieroitetaan 6kk iässä.

Isäoriin kulut: astutus ja varaus 400, kuljetuksia jamahdollisia yöpymisiä (tamma oriasemalla) 150, varsamaksu 2500

Tamman kulut edellisen vieroituksesta varsomiseen 5kk ajalta omassa tallissa. eväät 300e, tallinyleiskulut 250e, eläinlääkäri 100e. Varsan syntymänjälkeen 1,5v syksyyn saakka kun opetettuna laitetaan myyntiin. 2000e. Tässä ei opettamiselle laskettu mitään hintaa (kaikkihan sen varmaan osaa, ettei vieraalle tarvitse viedä, vai kuinka?)

Päälle ehkä vielä vakuutukset 200e

Mennyt 5900e(varovaisesti laskien) ja työlle ei ole laskettu mitään. Paljonko maksaisit 1,5v varsasta? Jos varsasta saa oriin astutusmaksun verran 2500e niin 3400e pitäisi tulla kasvattajarahoina että pääsisi nolla tilanteeseen. Tarkoittaa sitä että aikojen saatossa hevosen pitäisi ansaita 34000e, eli aika hyvästä hevosesta silloin kyse.

Varsojen teettäminen ja kasvatustoiminta ei ole ihan sieltä kannattavimmasta päästä, mutta antoisaa kuitenkin.